2022. április 19.

Természettudományos oktatás - eszközpályázat

2021 júniusában iskolánk T3 – Tanuld! Tudd! Tedd! címmel pályázott a Nemzeti Tehetség Program tehetségsegítés feltételrendszerének javítását támogató NTP-TFJ-21 pályázaton. A bíráló bizottság novemberi döntése alapján 6,5 millió Ft-ot nyertünk a természettudományos oktatás számára, a tehetségek fejlesztését szolgáló eszközök beszerzésére. Ennek keretében a fizika, kémia, biológia, valamint a robotika oktatásához olyan eszközöket, műszereket sikerült beszereznünk az elmúlt hónapokban, amelyek sok új lehetőséget biztosítanak mind az órai, mind a szakköri munkában. Fizika oktatásához kinematikai, elektromos, mágneses, fénytani kísérletekhez szükséges eszközöket vettünk. A kémia labort spektrométerrel, pH mérőkkel, mérlegekkel, vákuum szivattyúval, molekula modellekkel fejlesztettük. A biológusoknak mikroszkópokat, többek között egy digitális mikroszkópot, amelynek képe kivetíthető, és számítógépre lementhető, természetes vizek vizsgálatára szolgáló minilabort, amelyet például az erdei iskolában tudjuk használni, valamint testmodelleket szereztünk be.

A fejlesztés több célt szolgál. Egyrészt az órai munkát teszi érdekesebbé. A kísérletek, műszeres mérések kézzelfoghatóvá teszik a tananyagot, és motivációt adnak a diákoknak a természettudományos továbbtanulás irányába. Másrészt a szakköri munkában olyan kísérletekre és mérésekre van lehetőség, amelyek felkészítenek a felvételire, versenyekre, sőt kostolót adnak az egyetemi anyagból is. Egyes eszközök pedig kifejezetten a terepi munkát segítik, az erdei iskola, fenntarthatósági nap programjait.

További elképzelésünk, hogy ezeket az eszközöket más iskolák diákjaival is megismertessük, egy-egy szakkörre vendég diákokat hívjunk, vagy mi menjünk el más iskolákba bemutató foglalkozást tartani.

A sikeres munka érdekében kémiából egy több mint hatvan feladatot tartalmazó kísérleti gyűjteményt állítottunk össze, amelynek tesztelése most folyik. Minden feladathoz a kísérlet eszköz és anyagigényén, pontos leírásán túl az elméleti háttér összefoglalása is hozzátartozik. A jövőben ez egy analitikai szakkör anyagát képezi.

Reméljük, e fejlesztés tovább emeli iskolánk természettudományos oktatásának színvonalat, és minél több szép versenyeredmény születik, minél többen választanak természettudományokhoz kötődő hivatást!

 

Dr. Ujházy András

 

Aktuális hírek

Események

március
28
csütörtök

Tavaszi szünet

29
péntek

Tavaszi szünet

31
vasárnap

Húsvétvasárnap

KM napja

április
01
hétfő

Tavaszi szünet

Minden jog fenntartva © 2024

Design by alphapro.hu

Adatkezelési tájékoztató Impresszum