Közös ima a piaristáknál a Lauder diákjaival

Vallásközi találkozót és közös imaalkalmat szerveztek a budapesti Piarista Gimnázium és a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola diákjai. Az eseményre a Piarista Tartományfőnökségen került sor december4-én, az Advent és a Hanuka kezdete közé eső időpontban.

Horváth Bálint igazgató köszöntőjében így fogalmazott: A keresztényeket különleges kapcsolat fűzi a zsidó néphez, II. János Pál pápa idősebb testvérnek, XVI. Benedek vallásunk hitbéli atyjának nevezte a zsidó közösségeket, a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács 32 országban dolgozik a kapcsolatok építésén. Elmondta, hogy az Izraelben kialakult jelenlegi tragikus helyzetben indokoltnak érezték a közös imát a terror áldozataiért, a háborúban szenvedőkért, a foglyok mielőbbi kiszabadulásáért és a várva várt tartós béke megszületéséért.

 Zsódi Viktor piarista tartományfőnök beszédében a vallásközi kapcsolódások jelentőségét hangsúlyozta, és összefoglalta a zsidó-katolikus párbeszéd alakulását az elmúlt évtizedekben és a jelenben, Ferenc pápa egyházkormányzása idején.

Zeitler Ádám, a Lauder vallási vezetője beszédében kiemelte a testvérkapcsolatok jelentőségét a tórai történeteken keresztül, majd a különbözőségben rejlő éltető erőről, a szinergiáról és az életközösségek diverzitásának fontosságáról beszélt. Befejezésül Jákob harcát idézte az angyallal, mint a félelem legyőzésének példázatát.

 A Lauder diákjai ezután a foglyok szabadulásáért könyörgő imát mondták el héberül és magyarul, majd Valaczka András, a Piarista Gimnázium tanára Erdő Péter bíboros szavait idézte a Miatyánk zsidó gyökereiről. Ezt követően a piarista diákok el is imádkozták az Úr imáját.

 A piarista diákkar Melegh Béla tanár úr vezetésével elénekelte a Harmatozzatok, magasságos egek kezdetű Messiásváró éneket, amelynek refrénje és szövege döntő részben Izajástól való (45,8) – „hogy elvegye fogságunk igáját”.

 Az eseményt Horányi Gábornak, a Lauder főigazgatójának gondolataival zárták, majd agapéra került sor. A találkozó kapcsán a két intézmény és a Tartomány vezetői szakmai megbeszélést is folytattak a további együttműködés lehetőségeiről.

Piarista Rend Magyar Tartománya

Szöveg és kép: piarista.hu

 

 

Aktuális hírek

Események

február
24
szombat

Kéktúra

25
vasárnap

Diákmise 11-12. évf. (11.b)

március
01
péntek

KM kirándulás 10-12. évf. // Fakultatív lelkigyakorlat (7-9. évf.)

02
szombat

KM kirándulás 10-12. évf. // Fakultatív lelkigyakorlat (7-9. évf.)

03
vasárnap

Diákmise 7-8. évf. (7.b) // Fakultatív lelkigyakorlat (7-9. évf.)

Minden jog fenntartva © 2024

Design by alphapro.hu

Adatkezelési tájékoztató Impresszum