Jelentkezz sétavezetőnek a piarista urbanista csapatba!

Szívesen megtudnál többet Budapest történelmi belvárosának nevezetességeiről? Szeretnél mélyebb ismereteket szerezni az iskolát körülvevő épületekről és terekről? Szívesen szerveznél vagy fejlesztenél városi sétát vagy épületbejárást? Érdekel, hogy melyik korban mi tette jelentőssé az V. kerületet? Elmélyülnél az urbanisztikában? Szívesen mutatnád meg másoknak is, hogy mit tanultál, hogy miért van - történelmileg és urbanisztikailag is -  egyedülálló helyen az iskolád? Szerepelnél az iskola tematikus napjain programvezetőként?

Akkor jelentkezz sétavezetőnek! 

A Piarista Gimnázium olyan felsős érdeklődők jelentkezését várja, akik szívesen részt vennének a Kortárs Építészeti Központ képzésén, hogy képessé válhassanak arra, hogy iskolájuk környékén városismereti sétákat vezessenek, illetve örömmel vennének részt az épületet érintő hosszúlépés-séta fejlesztésében. 

1. Városismereti séta az iskola környékén

"Egy város megismerésére az egyik legjobb műfaj egy jó séta. Bárhol a világon. Akár itt, Budapesten is. Megmutatjuk, hogy egy építész, egy urbanista hogyan nézi más szemmel azt a városi környezetet, amit minden nap lát és használ minden budapesti – mi az, amit mi érdekesnek és értékesnek tartunk, és főleg: miért? 

 

 

Városban élünk, az épített környezet meghatározza mindennapjainkat. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy ennek az értése ugyanúgy az általános műveltséghez tartozzon, mint az Ady-összes, hogy amikor a környezetet befolyásoló kérdésekben kell döntést hozni, jó döntések születhessenek. És ha Budapestet tudod más szemmel nézni, bárhol jársz a világon, mindent más szemmel nézel majd."

Az urbanistává válás ingyenes, de közös gondolkodást, időt és mély elköteleződést kíván a jelentkezőktől a következő félévben. A félév során ugyanis 

 - február 6-án vagy 7-én részt kell venniük egy nyitóelőadáson a KÉK galériában, 

 - tavasszal másfél órás vezetett városi sétán vesznek részt az iskola környezetében, majd

 - módszertani workshopon sajátítják el az urbanisztikai és a városi séták csínját-bínját, 

 - egy sétatervező workshopon vesznek részt, majd

 - megtartják saját, megtervezett és kivitelezett sétájukat, végül

 - májusban részt vesznek az ünnepélyes kiértékelésen és záróeseményen. 

Az ifjú urbanisták programját a Piarista Gimnázium témanap keretében fogja a diákságnak bemutatni, majd rendszeresen szerepelteti a sétavezetőket iskolai és rendi programjain. A sétavezetők programjukat idegennyelven is kipróbálhatják, a sétavezetők applikációfejlesztésben is részt vehetnek az iskolában. A képzést sikeresen elvégzők a tanév végén jutalmat kapnak az iskolavezetéstől. 

2. Részvétel Hosszúlépés-séta fejlesztésében

Azok, akik az iskolaépület bemutatását segítenék, a hosszúlépés. járunk? csoport munkáját segíthetik. Az iskola diákjaiként részt vehetnek egy olyan sétaprogram kialakításában, ami idegenek számára bemutatja a Piarista Központot és környezetét, majd sétasegédként segítenék a programok megvalósítását. 

Jelentkezni ezen a linken keresztül tudsz a diák-emailcímeddel bejelentkezve. Ezen a címen fogunk keresni a részletekkel kapcsolatban is. Ha kérdésed vagy javaslatod van, keresd az igazgatóhelyetteseket vagy osztályfőnöködet. 

Jelentkezési határidő: január 26. 23:59

 

 

 

Aktuális hírek

Események

február
24
szombat

Kéktúra

25
vasárnap

Diákmise 11-12. évf. (11.b)

március
01
péntek

KM kirándulás 10-12. évf. // Fakultatív lelkigyakorlat (7-9. évf.)

02
szombat

KM kirándulás 10-12. évf. // Fakultatív lelkigyakorlat (7-9. évf.)

03
vasárnap

Diákmise 7-8. évf. (7.b) // Fakultatív lelkigyakorlat (7-9. évf.)

Minden jog fenntartva © 2024

Design by alphapro.hu

Adatkezelési tájékoztató Impresszum