Mi van a színfalak mögött?

Avagy mi is történt az elmúlt egy DÖK-év alatt?

Az őszi szünet végeztével, a patrocíniumi ünnepséghez közeledve egyre inkább aktuálissá válik ismét a Diákönkormányzatunk új elnökválasztásának témája. Ezen jubileum alkalmából kereste fel a PIARINSTA szerkesztősége Meskó Hunort, iskolánk Diákönkormányzatának elnökét. Megkérdeztük, mi a véleménye elmúlt egy évéről, mit tanácsolna a DÖK vezetését megpályázóknak és mik a jövőbeli tervei.

Jó napot, Elnök Úr, üdvözlünk a stúdióban!
Jó napot, köszöntök minden olvasót is.
Mint minden kampányban, így a tiédben is elhangzott pár ígéret, mit gondolsz ebből mit sikerült megvalósítani, mit nem?
A legtöbb ígéret alapvetően program gyanánt volt, ebből sajnos nem sikerült sokat megvalósítani, főként a DÖK innovációja miatt is. Ennek ellenére romlást nem érzékeltem, inkább stagnáltunk e téren. Azonban ami nem szerepelt az ígéretek között, de megvalósult, az az SZMSZ megreformálása, kiegészítése és átírása, mely által úgy érzem, tudtunk aktivizálódni.
Mit foglal magába az SZMSZ?
Szervezeti és működési szabályzat. Minden szervezetnek van egy ilyen, szintúgy a DÖK-nek is. Nálunk viszont eléggé régimódi volt, (2011-ben készült - a szerk.), ezért is volt szükség ennek az átírására, ami a legtöbb időt vitte el.

 

 

A DÖK-elnökség tulajdonképpen egy megfoghatatlan fogalom, sokan nem is tudják mennyi felelősséggel és munkával jár. Így egy év után mit tudsz kiemelni, mi okozta a legtöbb örömöt, mi volt a legnagyobb nehézség?
Mindenképp sokat adott nekem az, hogy beleláthattam a kulisszák mögé, az iskola vezetésébe és életébe, nekem sokat adott, főleg az, hogy jobban el tudtam mélyedni abban, hogyan is zajlik az iskola vezetése igazán. A legnehezebb, az hogy a felelősség önmagában nagyon fárasztó, egy döntésnél megannyi opció közül kell választani. Illetve minden eseményen felelősségteljesen kellett részt vennem, hiszen a DÖK-öt képviseltem.
Említettél itt két egészen fontos programot, ezen a szálon haladnánk tovább. Milyen egy programot megszervezni, milyen érzés látni, ahogy a kezeid között létrejön?
Iszonyatosan jól esik, miután az ember beletesz sok plusz munkát, munkacsoportokat hoz létre, órákat tesz bele, vakvágányra jut, majd újrakezdi, akadályokat lép át és amikor hazaér éjfélkor, úgy érezi, hogy a munka kifizetődött. Büszke voltam rá. Ezt leginkább a DÖK-napnál tudom elmondani, a Patrona-Piarista Bál (röviden PAPI-Bál) esetében sok utolsó perces probléma adódott, emiatt sem lett annyira sima, a DÖK-nap ilyen szempontból jobban sikerült.
Egy év elteltével, arra kérnélek reflektálj a regnálásod időszakára, mi az ami a DÖK-munkáját hátráltatja, mi okoz nehézségeket?
Alapvetően túl nagyok az elvárások a DÖK-kel szemben. A közvélemény szerint a DÖK egy mindenható szervezet, ami bármit elér, amit szeretne, ha nagyon próbálkozik. A valóságban azonban közel sem tudunk ennyi mindent megtenni, nekünk is meg van kötve a kezünk. Véleményem szerint a megszokott programokba sokkal jobban beleáll mindenki, magamat is beleértve, azonban ezenkívül nem érzem úgy, hogy lenne lelkesedés, avagy innováció arra, hogy más, új dolgokat is behozzunk.

 

 

Elérkezve a DÖK kampány időszakához, tervezel újra indulni?
Nehéz kérdés. Egyrészről azt látom, hogy az új jelöltek rendelkeznek nagy potenciállal, talán lehet, jobban is vezetnék a DÖK-öt, mint én, másrészről érzek magamban még energiát egy újabb időszakra. Jelenleg nem tudom még megmondani, mit fogok tenni, az életemben is annyi rövid időn belül eldőlő kérdés van, így egyelőre még nem tudok semmi konkrétat mondani..
Említve a jelölteket, kicsit az olvasóinkhoz szólva, mit tanácsolnál, mi kell ahhoz, hogy valaki jó elnök legyen?
Alapvetően legyen reális, ezek segíthetnek a nagy elvárások leküzdésében. Tavaly még nem tudtam ezt, ezért is hoztam annyi ígéretet. Viszont mindenképp pozitív az, hogy a mostani jelöltekkel beszélve látszott, hogy ők nem esnek ugyanebbe a hibába, a DÖK képességeinek szintjéhez mérik a terveiket.
Végül lezárásnak egy egyszerű kérdés: megérte neked ez az egy év?
Igen, mindenképp. Legfőképpen a PAPI Bál és a DÖK-nap előtti pár hetet élveztem, amikor igazán aktívak voltunk és pezsgett a munka.
Köszönöm a válaszaidat és a jelenlétet.
Én köszönöm a meghívást

 

Környei Kristóf, Szekeres Péter

PIARINSTA

Aktuális hírek

Események

december
01
péntek

Patrocínium (ministrál, olvas: 11.a

03
vasárnap

Advent 1. vasárnapja

04
hétfő

Bűnbánati liturgiák kezdődnek

14
csütörtök

Szalagavató próba 14.00-tól

15
péntek

Szalagavató (testnevelésórák az osztályteremben)

Minden jog fenntartva © 2023

Design by alphapro.hu

Adatkezelési tájékoztató Impresszum