2022. június 13.

Kémiabemutató a patronás lányoknak

Tanuld! Tudd! Tedd!

2021 júniusában 6,5 millió Ft-ot nyertünk T3 – Tanuld! Tudd! Tedd! című pályázattal a Nemzeti Tehetség Program tehetségsegítés feltételrendszerének javítását támogató NTP-TFJ-21 pályázaton. Ebből a fizika, kémia és biológia oktatását segítő eszközöket vettünk.

Azt gondoltuk, hogy ezzel olyan lehetőséghez jutottunk, amelyet nem szabad kizárólag a saját diákjainknak fenntartani, hanem más iskolák tanulóival is meg kell osztani. Ezért 2022. május 20-án délután egy kétórás kémiai kísérleti bemutatót tartottunk a Patrona Hungariae Gimnázium 11. osztályos kémia faktos tanulóinak. Ráczné Zeller Dalma tanárnő vezetésével 8 leány vett részt a bemutatón. A kísérletek egy részét saját maguk végezték, másokat a vendéglátó, Ujházy András tanár úr mutatott be.

Először a színképelemzés alapjaival ismerkedtek. Megvizsgálták a prizma hogyan bontja fel színeire a nap fényét, majd színes oldatok hogyan változtatják meg a spektrumot. Ezután spektrométerrel megmérték ezen oldatok spektrumát, megbeszélték a spektrumok jellegzetességeit. Pipacs sziromból, és levélből kivonták a színanyagot, és annak is megvizsgálták a színképét. A pipacs kivonathoz szódabikarbónát adtak, amitől pirosról kékre változott a színe, és így is felvették a spektrumát.

A második kísérleti blokkban egy kis talajmintához sósavat adtak, majd azt leszűrve kimutatták kálium-rodaniddal a vastartalmát. A keletkező vas-rodanid komplex barbás-vörös színű, és nagyon érzékeny reakció. Egészen kis mennyiségű vas kimutatására alkalmas. Ezért vas-rodanid komplexből különböző koncentrációjú oldatot készítettünk, és adott hullámhosszon kalibrációs egyenest vettünk fel. Ennek segítségével a talajminta vastartalmát meg tudtuk határozni.
Harmadik kísérletünkben különböző fém sókkal festettük a lángot, és vettük fel a spektrumát. Jól látszott, hogy a lángfestés során nem folyamatos, hanem vonalas színkép keletkezik.

Végül nátrium-acetátot titráltunk sósavval úgy, hogy közben az oldat pH-ját mértük folyamatosan. A mérési adatokat feljegyeztük, majd ezekből megszerkesztettük a titrálási görbét, amelyről az ecetsav disszociációs állandóját is le lehetett olvasni.

Ebben a kísérletsorban olyan méréseket tudtunk az érdeklődő diákoknak bemutatni, amelyekre általában középiskolában nincs lehetőség. A tantervi tananyagnak nem része, de annak megértését, elmélyítését segíti. A mai modern méréstechnika is ezekre a kísérletekre épül, ezért a diákokkal megismerteti a korszerű analitikai munka alapjait is.
Vendégeink nagyon élvezték az itt töltött időt. Megállapodtunk, hogy a közös munkát a következő tanévben is folytatjuk.


Dr. Ujházy András

Aktuális hírek

Események

április
25
csütörtök

Munkaközösségi értekezlet

26
péntek

mérés_8_szm

28
vasárnap

Diákmise 11. évf. (ministrál, olvas: 11.a, agapé: 11.b) - 9.00

29
hétfő

mérés_9_szm

30
kedd

mérés_8_tdk

Minden jog fenntartva © 2024

Design by alphapro.hu

Adatkezelési tájékoztató Impresszum