Digitális Témahét - 3D nyomtató pályázat: elkészült a pályamű ~ új társasjáték

A játék tartalma, ajánlás

A játékot a 15+ korosztálynak ajánljuk: a tantárgyi követelményekben ekkor tanuljuk Európa regionális földrajzát, amihez projektünk kapcsolódik. A játék segíti a kontinensünkhöz kapcsolódó ismeretanyag elsajátítását, valamint a kooperatív szemlélet mélyebb begyakorlását, amely elengedhetetlen Európa számára (fejlesztési cél tehát a gyakoroltatás és a szemléletformálás). Játékunkban csupa olyan problémát kell megoldani, amelyben Európa nemzetei csak együtt gondolkodva, közösen munkálkodva lehetnek sikeresek (pl. a migránsválság megoldása; a kontinensen szűkös természeti erőforrások kezelése; a környezetvédelem magasabb fokozatra kapcsolása etc.). Projektünkhöz az OFI 10.-es Földrajz tankönyvének Európát érintő fejezetét vettük alapul, ezzel együtt a játék logikájában egy holisztikus és aktualitásokat is követő megközelítés kapott teret. Folyamatosan frissíthető "QR-kódos digitális kártyapaklink" is azt segíti, hogy mindig naprakész legyen a játékunk.

A demovideó itt nézhető meg.

Játékleírás: http://tarsasjatek.cloud/

A G-kódok itt érhetők el.

Tanári tapasztalatok

Jó volt látni, hogy a projektben el tudtunk mozdulni az iskolában megszokott A4-es papír/docx dokumentum formátumtól és a tananyagról egy teljesen más megközelítésben gondolkodhattunk. Szerintem tantárgy érdeklődéstől függetlenül ez az új formátum mindenki számára üdítően hatott. Terveim szerint a következő tanévben (kis csoportokban) minden diákom vállal majd egy földrajzos tananyagrészt, amelyhez játékot fejleszt, így támogatva az iskolai tanulást.
Tanárként motiváló volt látni, hogy a diákok képesek egy néhány hetes projektet részekre bontani és megvalósítani. Úgy gondolom, hogy egyre több olyan alkalom kell az iskolába, amit a diák nem kötelességnek, hanem kreatív lehetőségnek érez. A megszokott formáktól való eltérés (45 perc; füzet+papír; tanári magyarázat a táblánál) lehetőséget ad arra is, hogy tanárként is tudjunk tanulni diákjainktól. Rengeteg tudás van bennük: merjünk ezzel számolni az iskolai keretek között is! (Rapkay Bence - földrajz-angol szakos tanár, projetkvezető)

Örömteli volt számomra, hogy a diákok milyen hatékonyan tudtak együttműködni, mennyi ötletet és kreativitást tudtak belevinni a projektbe. A technikai nehézségeket is mindig ügyesen áthidalták. Biztos vagyok benne, hogy ezen képességeiket a jövőben is kamatoztatni tudják majd. (Kiss Gergely - matematika-fizika szakos tanár, projetkvezető)

 Az eredeti pályázati felhívás itt érhető el:
3d_jatekfelhivas.pdf (2.5 MB)

 

Köszönjük Szponzorunknak (craftunique.com) a nyomtató rendelkezésünkre bocsátását és a tanulási lehetőséget! 

 

 

PIARINSTA blog
Lezártuk a tanévet

Részletek
Közzétéve: 2019.06.18.

Naptár
Aktuális | Kovetkező események

Design: Unicial Program: Florka